Històric d'Activitats
Ratafia, el licor del bosc 2022
Passejada pel bosc de ribera i matollar, descobrint quines són les plantes per a fer ratafia, després a la plaça el taller d’elaboració. I finalitza amb un tast de la ratafia roquerola.
RUTES PATRIMONIALS
Cinc rutes per conèixer el patrimoni històric, cultural i natural de la Roca del Vallès
Ratafia, el licor del bosc 2019
Aquest cop al capvespre, passejada pel bosc de ribera i matollar, descobrint quines són les plantes per a fer ratafia, després a la plaça el taller d’elaboració. I finalitza amb un tast de la ratafia roquerola del 2018.
Els Turons Ibers i el Poblat Blau
Ruta guiada pels vestigis ibers de la Roca Laietana, camins, antics poblats, creences i societat. Tast de cervesa IBERIKA.
Els Caçadors d'Ombres
Ara fa un any descobríem en un arxiu particular un document d’estrany material i escrit en diferents llengües, moltes indesxifrables , vam intuir que es tractava d’una importantíssima troballa….
Un antic rumor, signes amagats… i una frase: “Comparteix el que saps per arribar a saber més”, en llegir-la vam interpretar-la com un avís , no estàvem fent bé les coses estava clar que calia que estenguéssim el que coneixíem a algú més. No sabem com però de cop va anar tot rodat com si alguna calculada casualitat ens fes organitzar alguna acció…
La història continua….aquest cop una nova frase ens indica el camí: “Conèixer la veritat és obrir la porta al deure”, rebem nous senyals, llocs, marques, espais…que possiblement ens apropen al saber, a conèixer… Està clar que hem de seguir-los és l’únic que podem fer, investigar i deixar-nos portar.
Només vosaltres podeu anar més enllà, els que ja hi vàreu ser sabem que avançareu.
Les vinyes de Bello Locu i el raïm d'orient
Un camí entre masos centenaris ens portarà al destí. Un camp de ceps que es dibuixa entre turons, just sota un castell del que en queda el record de la seva plenitud. Un camí que potser podrà explicar perquè les vinyes, durant molts segles, formaven part del paisatge roquerol.
Una ruta que ens permetrà també gaudir del gust d’un vi autòcton, just allà on tot comença..
El triangle de les masies i el monestir del bosc
L’olor del bosc, la màgia d’una nit d’estiu, sons i rastres, ombres de roques monumentals, estranyes parets de pedra i un camí sorprenent que ens portarà bosc endins al petit monestir…
Ruta guiada nocturna.
Ratafia, el licor del bosc 2018
“….Diu que una vegada, en una masia, es trobaren tres dels seus bisbes: el de Vic, el de Barcelona i l'arquebisbe de Tarragona, els quals esbrinaven i escatien algun assumpte en petit concili territorial. Quan, després d'enraonar-ho bé, estigueres entesos i hagueren signat la composta, demanaren al masover alguna cosa per fer-se passar la set. Ell, com a gran requisit, els tragués una ampla ampolla de ratafia, que els serví en tres gots de cristall, els quals presentà en una sota copa.
La beguda era nova per ells, i els agradà, com sol agradar a tos els qui la tasten.
- Quina beguda és aqueixa tan bona? -li preguntaren – Com s'en diu?
- És una beguda que nosaltres ens fem – respongué el masover-.
- I no té nom? -replicà un dels bisbes.
Jo no n'hi sé cap -respongué el pagès……”
(extret del text de Mn Cinto Verdaguer)
La Roca dels 30. Entre l'estiueig, la pagesia i la guerra
…Al petit poble els carrers eren de terra. A més de les cases, l'església i el Molí, hi havia tres botigues de queviures, el forn de pa i obradors d'oficis ferrer, fuster, carreter, boter… Una centraleta de telèfon on tothom rebia i feia les trucades i la casa del metge. L'aigua viva va arribar poc abans de la guerra, moltes cases tenien pou, les que no en tenien havien d'aprovisionar-se a les fonts o al rec. La majoria de cases no tenien massa comoditats potser alguna d'estiuejants o d'algun propietari ric, a totes hi havia un carro, un cavall, corral pel bestiar i un petit hort… Cap festa, cap aplec podia acabar sense un ball, amb gramòfon, pianista o orquestra…
De Saturnini a Malinanaicus. El camí del temps
Ariulf es llevà preocupat, hauria de parlar amb les altres viles… Petites esglésies i possiblement una o més torres de guaita sobre els turons destacaven en una vall fèrtil.
Caminada per la Roca de l’alta edat mitjana.
Guardians de Pedra. La nit de la prehistòria
Durant segles han estat presents molt a prop nostre els guardians de pedra, els nostres avantpassats els anomenaven gegants adormits, els veien com testimonis d'antics rituals, no coneixien el seu origen però formaven part de l'imaginari popular, les llegendes, els contes les històries sobre ells eren nombroses. Eren les construccions de comunitats del neolític, els dòlmens, els cromlecs, apareixerien expressant que els humans volien anar més enllà, des de les entranyes de la terra a l'eternitat, com la llavor que creix mor i reneix i convertir-se així en indestructibles com la pedra.
Ruta guiada nocturna.
PREMIS Guardians de Pedra. Concurs Xarxes Socials 2017
El passat mes de desembre l’àrea de turisme de l’Ajuntament de la Roca lliurà els premis als guanyadors de la difusió a les xarxes socials de la ruta “Els guardians de pedra. La nit de la prehistòria”, que han estat:
-
Diables de la Roca pels posts que van obtenir més likes a Instagram
-
Cinta Pons qui va ser guanyadora del sorteig entre els difusors de piulades a Twitter.
-
El premi per la difusió a Facebook va quedar desert, tot i que es vàren compartir imatges, aquestes no anaven acompanyades del hashtags #guardiansdepedra #turismelaroca, aquest fet no va fer possible valorar-lo. Es va creure oportú però, lliurar-lo igualment i fer-ho al segon post d’Instagram que havia obtingut més likes, el de La petita Marieta.
Els premis han estat la subscripció a la Revista Sapiens durant tot l’any 2018.
Guardians de Pedra. Concurs Xarxes Socials 2017
Pengeu posts i imatges a les xarxes Facebook, Instagram i Twitter, durant la ruta del dissabte 2/12 "Els Guardians de Pedra. La nit de la prehistòria", utilitzant els hashtags #guardiansdepedra #laroca #turismelaroca. Hi haurà una persona guanyadora per cada una de les xarxes socials.
Us agradaria gaudir d’una subscripció per un any a la revista Sapiens?
Bases:
-
Concurs a les xarxes socials relacionat amb la ruta els Guardians de Pedra la nit de la Prehistòria de dissabte 2 de desembre de 2017
-
Participaran els posts a Facebook, Twitter i Instagram amb els hashtags #guardiansdepedra #turismelaroca
-
Hi ha 3 premis: subscripció per un any a la revista Sapiens, per un guanyador a cada xarxa
-
Els 3 premis es repartiran: 2 per a posts fets a facebook i twitter a través de sorteig. Pel que fa a Instagram el premi serà per a la imatge que tingui més likes
Els Guardians de Pedra. La nit de la prehistòria
Ruta gratuïta. Organitza Ajuntament de la Roca del Vallès / Turisme la Roca
Durant segles han estat presents molt a prop nostre els guardians de pedra, els nostres avantpassats els anomenaven gegants adormits, els veien com testimonis d’antics rituals, no coneixien el seu origen però formaven part de l’imaginari popular, les llegendes, els contes les històries sobre ells eren nombroses. Eren les construccions de comunitats del neolític, els dòlmens, els cromlecs, apareixerien expressant que els humans volien anar més enllà, des de les entranyes de la terra a l’eternitat, com la llavor que creix mor i reneix i convertir-se així en indestructibles com la pedra…
Inclou un pack molt especial amb menjar, beguda i frontal.
Els Caçadors d'Ombres 2017
“La descoberta en un arxiu particular d’un document d’estrany material i escrit en diferents llengües, moltes indesxifrables , ens va portar a intuir que es tractava d’una importantíssima troballa….”
“Vam recordar un antic rumor, parlava d’unes trobades que es repetien cada any pels volts de sant Sadurní, a l’inici del fred i les gelades: Uns homes que semblaven caçadors es reunien al voltant d’una roca situada al massís del Montnegre just on neix el riu Mogent…”
“I una frase: “comparteix el que saps per arribar a saber més”, en llegir-la vàrem interpretar-la com un avís , no estàvem fent bé les coses estava clar que calia que estenguéssim el que coneixíem a algú més. No sabem com però de cop va anar tot rodat com si alguna estranya casualitat fes que haguéssim d’organitzar alguna acció..”
Diumenge serà el dia, del principi de tot o del final
Només vosaltres podeu anar més enllà
Ratafia, el licor del bosc 2017
Descobrirem on podem trobar gran part dels ingredients de la ratafia, després, participar en el taller d’elaboració i finalment un tastet roquerol amb copa de vi blanc In-Vita de les vinyes de Bell-lloc, embotit de ventre d’ossos, negre i blanc i carquinyolis a partir d’una recepta del SXIX.
Sota un Cel de Pedra.
Ruta nocturna a la prehistòria.
La prehistòria és per a l'ésser humà, la primera vegada de moltes coses, milers d’anys ens separen de la primera arquitectura en pedra que apareixia a Europa, eren les construccions fetes amb grans blocs, els megàlits. Els menhirs, els dòlmens, els cromlecs, els sepulcres de corredor…
Com i perquè els feien?
Quan comenci la nit sota el mateix cel dels qui els van fer, potser ens deixaran entendre part de la seva existència…
Vilalba i Bell-lloc. Dues nissagues il·lustres
No és estrany que aquest paratge hagi generat llegendes, en un entorn impressionant, trobarem les restes del castell, vinyes entre el bosc, sabrem de personatges que han fet història i de ben a prop sentirem el gust de la terra.
De Campanar a Campanar. Els tresors medievals de Malanyanes
Una església i una ermita mil.lenàries, un camí sota el bosc i entre els camps, que les uneix. Sinfret, Ricard Guillem i Ermessendis gaudien dels fruits. Un retaule que és en un altre lloc i una verge relacionada amb la fertilitat…
Tot això i més.
El Monestir del Bosc i el Triangle de les Masies
Ruta guiada pel bosc, caminarem per bonics corriols, coneixerem els vestigis d’un petit monestir medieval, una enigmàtica masia abandonada, i molt més… Porteu calçat còmode i els més petits un llapis o un bolígraf i també binocles!
Lumen in Arcano. La nit del temple
En un entorn impressionant, a través de llums desvetllarem secrets que mai no podríem conèixer només amb la mirada.
El Cotxe Fantasma. Viatge a la Roca del 36
No és una pel·lícula, no és un conte de por, és una història que va marcar profundament la nostra societat i que comença així:
“Faltaven només un parell de mesos per l’esperada Festa Major, aquell juliol com cada any feien la collita de patates i sembraven la mongeta. Els joves frisaven per anar a ballar diumenge a la Sala i els més petits aquell dissabte eren a escola, al poble no hi havia gaires cases que tinguessin ràdio…
Era el 18 de juliol del 1936 i tot començava a canviar”
Vet aquí un bosc...
Ruta nocturna.
Ens endinsem en la nit del bosc a través de contes, llegendes, històries i natura. Qui s’amagava a la cova del marxant? Que hi ha darrera alguns corriols? Que ens diuen els sons del bosc a la nit? Com s’hi ha relacionat l’home al llarg de la història?
De Saturnini a Malinanaicus. El camí del temps
Vilaes de l’alta edat mitjana, un camí a l’ombra del castell, la gran plana envoltada de turons… Ariulf i els altres havien de reunir-se organitzar com arribava l’aigua als camps, com repartien l’accés a les terres comunes, com feien front als Lobatone. Pels nombrosos camins feien cap al lloc de trobada…
La Roca que no es veu
Descobrim què amaga la Roca, un passeig amb els cinc sentits que ens explica part dels seus secrets, coneixerem fets i llocs del seu passat.
Perquè Can Mates està enfonsada, com era la plaça de l’església, on és Cal cafeter, on eren els hostals medievals, que tenen a veure la Roca i l’abadessa Emma del monestir de Sant Joan, que hi fa el Molí tant lluny de la riera?